Snedkernes Efterårsudstilling

S•E

Horizontal gr nneg rd

Gæsteudstillere 2017

NÆRVÆR / udenfor
Møbler til det offentlige udendørsrum

Hvordan kan et møbel fremme nærværet mellem mennesker?
Hvad sker der i mødet mellem mennesker i det offentlige rum?
Hvad skal der til for at skabe dialog mellem fremmede?
Hvad fører mennesker sammen i det offentlige rum?

SE 2017
Udendørsmøbler til det offentlige rum er interessante, fordi de kan have en social funktion i mødet mellem mennesker. Nærvær mellem mennesker er noget, man ofte forbinder med det mellem-menneskelige møde i inde-rum, og mange eksisterende udendørsmøbler er netop isolerende eller adskillende i deres formsprog. Årets tema sætter spørgsmål ved, hvordan nye møbler være med til at fremme oplevelsen af nærvær i det offentlige rum.

Tema
NÆRVÆR / udenfor
Møbler til det offentlige udendørs rum.

Udstillingssted
I år vender vi tilbage til vores gode venner på Designmuseum Danmark, hvor vi har fået lov at udstille i deres smukke have Grønnegården. Haven er omkranset af arkitekterne Nicolai Eigtved og Lauritz de Thurahs fine rokokobygning. I år behøver man ikke forholde sig stedsspecifikt til udstillingsstedet, men det skal være et udendørsmøbel til det offentlige rum.

Krav
Alle møbler kommer til at stå ude alle døgnets timer i hele udstillingsperioden, og de skal kunne holde til, at publikum anvender dem. Det er ikke muligt at få dispensation for disse krav. De besøgende skal kunne opnå nærvær med møblerne og få en sanselig oplevelse, hvor de både ser, mærker og bruger møblerne. Der vil ikke være vagter i haven til at holde øje med møblerne, men haven bliver aflåst udenfor museets åbningstid. Møblerne skal kunne komme ind i haven uden kran og andet køretøj samt kunne stå på en græsplæne. Derudover arbejder bestyrelsen på, at udstillingen kommer til udlandet, så møblerne skal ikke være alt for vanskelige at flytte.

Åbning
Primo september 2017

Udstillingsperiode
September-oktober 2017

Gæsteudstiller
Gæsteudstillere deltager efter at have indsendt ansøgning til og modtaget godkendelse fra sammenslutningens bestyrelse.
(Mere info: http://www.se-design.dk/foreningen/deltagelse-som-design-gaestudstiller)

Ansøgningsfristen for gæster er mandag den 30. januar kl. 18.00.

Projekterne skal sendes til:
Snedkernes Efterårsudstilling v/ Karin Carlander
Raadvad 40
2800 Lyngby

Vi glæder os og ser frem til en god udstilling i 2017.

Vertical se16 statens kunstfond

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design har præmieret den samlede udstilling Pitch Black

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design har præmieret den samlede udstilling
Snedkernes Efterårsudstilling 2016 - Pitch Black

Udvalget giver følgende motivering for præmieringen

Udstillingen Pitch Black, der udnytter mellemrum mellem de monumentale værker i Kongernes Lapidarium, skaber via den radikale lyssætning små øer af lys, der giver det enkelte møbel fokus og indbygger små pauser inden næste møbel toner frem af mørket.
Udstillingskonceptet er konsekvent, men også udfordrende og de første par minutter bruges til at vænne sig til mørket og lyset. Man tvinges til at fokusere.
Designerne har på hver sin måde forholdt sig til årets tema Pitch Black – skygger og transparens. Mange af møblerne fremtræder som enkle præcise silhuetter der tegner skygger i den dramatiske belysning. Særligt skal nævnes Didde Hammerstrøms skulpturelle stabling af 36 rørstole, med intentionen om at komme på højde med Rytterstatuen og kaste skygger gennem stolenes åbne grid.
Norm Architects har stået for udstillingens iscenesættelse og Wrong Studio for det grafiske design.
Snedkernes Efterårsudstilling er en af de få tilbageværende møbeludstillinger i Danmark – hvor designere og producenter udvikler og eksperimenterer sammen uden et kommercielt sigte.
SE præmieres for sit store engagement, vovemod og årlige kæmpe indsats for dansk møbeldesign.

Workshop se15 rbfex

Præmiering af Rasmus B. Fex´s projekt Offline

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design har valgt at præmiere Rasmus B. Fex for sit bidrag ”Offline" på Snedkernes Efterårsudstilling 2015.

Udvalget har følgende motivering for præmieringen:

SE er et laboratorium, en legeplads hvor der eksperimenteres, og de møbler som vises på den årlige udstilling, er en oplevelse og ofte en fryd for de mange æstetisk og funktionelt hungrende gæster.

Med projektet ”Offline” viser Rasmus B. Fex en nyfortolkning af tidligere tiders telefonbænk. Med sin mangel på komfort, bliver bænken en politisk kommentar til det ofte manglende nærvær som mobiltelefonen har medført, møblet bliver en opfordring til nærvær og om at være tilstede.

Møblet i sig selv er til gengæld tilstede, med stor enkelhed og skarp komposition, sættes materialerne i spil og kontrasterne gør materialernes karakter og stoflighed nærværende og påtrængende tilstede.

Et kraftfuldt møbel, der er svært at komme udenom.

Vertical se15 cbjerre hkisnedkeriethansknudsensinst

Præmiering af Claus Bjerre´s projekt Spejlmøbel

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design har valgt at præmiere Claus Bjerre for sit bidrag ”Spejlmøbel" på Snedkernes Efterårsudstilling 2015.

Udvalget har følgende motivering for præmieringen:
SE er et laboratorium, en legeplads hvor der eksperimenteres, og de møbler som vises på den årlige udstilling, er en oplevelse og ofte en fryd for de mange oplevelseshungrende gæster.
Med projektet ”Spejlmøbel” har Claus Bjerre nytænkt entrémøblet, men fastholder samtidig de historiske aner og referencer til asiatisk spinkelhed i et moderne klassisk elegant udtryk.
Møblets fine udførelse er delikat, proportionerne i den spinkle og slanke komposition er yderst virkningsfulde og møblet vil i entreen, fremstå som rummets smykke.
Projektet er en af facetterne i Claus Bjerre’s brede palet.

Vertical se logo interpol

Gæsteudstillere SE 2015 læs her

Snedkernes Efterårsudstilling 2015
Petit
det lille elegante møbel

Øregaard Museum 3. september 2015 -
Faaborg Museum, SE15 direkte videre fra ØM til FM
Maison du Danemark, Paris foråret 2016

Snedkernes Efterårsudstilling 2015 er en vandreudstilling, som starter på Øregaard Museum i Hellerup med planlagt åbning torsdag den 3. september 2015 til ? 2015. Derefter flytter den til Faaborg Museum, og afslutter turen I Maison du Danemark, Paris tidligt forår 2015.

Temaet for SE 2015 forholder sig til årets udstillingssteder. Specielt med udgangspunkt i Øregaard Museum hvor udstilllingen starter.

Øregaard Museum:
Den franske arkitekt Joseph-Jacques Rameé tegnede Øregaard Museum, som stod færdigt i 1808. "Ramée dyrkede det klassicistiske formsprog, som dukkede op i Paris i perioden omkring 1800. Her skiftede moden fra rokoko til klassicisme, og der skete en renselse af arkitekturens formsprog. Man søgte bevidst efter geometriens rene former. Med opførelsen af Øregaard Museum bragte Ramée således den elegante franske klassicisme til Danmark. Øregaard Museums hovedbygning er ganske sparsomt dekoreret, og den har – med de klart formede og centralt orienterede bygningskroppe – en meget raffineret rumgeometri og elegante proportioner. Materialemæssigt fremstår bygningen næsten minimalistisk med sit grønne kobbertag, hvidmalede mure og sortgrønne vinduer.
"– se mere på http://oregaard.dk/om-oregaard/arkitektur/

Årets titel 'Petit' referer således til et lille elegant møbel, som forholder sig til arkitekturen på Øregaard Museum.
Møblets grundplan må ikke overskride 60 x 60 cm. Møblet skal være selvbærende, der er ikke mulighed for at hænge noget i loftet, montere noget på vægge eller tilslutte strøm.

Deadline for indlevering af gæsteudstillerprojekter:
Mandag den 16. marts

Ansøgninger leveres til:
Snedkernes Efterårsudstilling
Solbakken 27
2830 Virum

Workshop se14 cbjerre kvadrat hki

Præmiering af Claus Bjerre´s projekt Autumn Leaves

Udvalgets motivering for præmieringen:

SE er et laboratorium, en legeplads hvor der eksperimenteres, og de møbler som vises på den årlige udstilling, er en oplevelse og ofte en fryd for de mange æstetisk og funktionelt hungrende gæster.

Dette års tema var at skabe et møbel med afsæt i det tekstile univers, og det må man sige ”Autumn Leaves" er et forfriskende bud på, med sit sanselige og formbare væsen.

Den smukke forarbejdning af træsorterne, ask og valnød, som er anvendt i dette bud på et siddemøbel, ville almindeligvis udgøre stolens skelet eller bærende struktur, men er i stedet anvendt til at formgive det redskab hvormed man igen og igen kan forme sit møbel. Polstret af uld i røde og gyldnebrune nuancer, som normalt ville stå glat spændt ud over den før nævnte struktur er her skåret op i små bladformede stykker. Vi er ude i den menneskeskabte natur.

Det er et usædvanligt stemningsmættet bud på et nyt siddemøbel. Med denne smukt designede og veludførte trærive kan man forme sit eget siddemøbel som man gør det i haven om efteråret når bladene på græsplænen under æbletræet skal rives sammen og skaffes af vejen, og man undervejs med arbejdet ikke kan modstå fristelsen for at sætte sig godt tilrette i dyngen og nyde den høje efterårshimmel med de uldne lammeskyer.

Projektet er et poetisk og drømmende statement, der retter vores fokus mod naturens små skønheder, friheden og det umiddelbare i blot at rive det smukkeste sammen til en pragtfuld pause, en hvileplads.
Mere skal der ikke til.

Claus Bjerre har ikke bare givet os et spændende bud på et nyt siddemøbel, men også en poetisk og æstetisk oplevelse hvis funktionelle karakter man selv kan være en aktiv medspiller i.

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design består i perioden 2014-2015 af Niels Hvass (formand), Helle Vibeke Jensen og Mette Saabye.

Vertical se14 poster web

Åbning af SE 2014 - møbler med afsæt i et tekstilt univers

Kære møbelven

Det er med stor glæde, at Snedkernes Efterårsudstilling igen i år kan invitere dig til vores eksperimenterende møbeludstilling, der tager dialogen mellem møbler og tekstiler op til fornyet overvejelse og viser helt nye prototyper i krydsfeltet mellem bløde og hårde materialer.

Kom til åbning af
Snedkernes Efterårsudstilling 2014
Tekstilt – møbler med afsæt i et tekstilt univers

Torsdag d. 13. november kl. 17

Udstillingen, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, Danneskiold-Samsøes Allé 51, Holmen, 1434 København K

Rektor Lene Dammand Lund åbner udstillingen sammen med SE’s formand, designer Mia Lagerman

Snedkernes Efterårsudstilling er under protektion af HKH Kronprins Frederik

Vertical img 7008

Åbning af SE13 - Opbevaring

SE ÅBNING OPBEVARING 2013 – gæt et glas

Snedkernes Efterårsudstilling’s åbning på Designmuseum Danmark var et løbende stykke menneskeglæde. Der var mennesker på trapper, i sale, i baren, i butikken og næsten i møblerne. For selvom man ikke måtte tage drikkevarer med ind i salene, afskrækkede det ikke folk fra at nyde et glas eller to. Hele 2.300 glas vin, blev der drukket, hvilket svarer til et besøgstal på omkring 1.500 mennesker. Det er SE rekord og skyldes ikke kun vores store dejlige netværk, men det faktum at Designmuseet også åbnede udstilling samme dag. Det er synergi, man kan forstå.

Til åbningen var det nærmest umuligt at se møblerne for bare mennesker, men opsætningen i museets fredede sale og smukke gulve fik det bedste frem i SE’s 42 opbevaringsmøbler skabt på energi, nye ideer og interessante samarbejder. I år kan udstillingen opleves i hele 5 mdr., så kig forbi i ro og mag og nyd det mangfoldige udbud.

Formand og designer Mia Gammelgaard slog årets tema om opbevaring an i sin tale, hvor moderne problematikker som virtuel opbevaring trækker vores hjemlige opbevaring nye og spændende steder hen.

Workshop se13 ldepping 1

Præmiering af Line Depping

Ro på....!

Udvalget for Kunsthåndværk og Design har valgt at præmiere designer Line Depping for skuffemøblet i værkserien Wood Box Experience, der blev udstillet på Snedkernes Efterårsudstilling 2013 - Opbevaring på Designmuseum Danmark.

I første omgang vil mange besøgende nok gå forbi uden at kigge, for værkserien er meget langt fra det højtråbende og spektakulære. Men stopper man op og lader blikket glide hen over Deppings værker, vil man opleve en magtfuld, stille, øvelse i materialebrug, funktion og skønhed.

Wood Box Experience består af fem mindre æsker i dampbøjet ask. Tre af disse er stablet i højden som et skuffemøbel. De kan skubbes tilbage og afsløre indholdet i skuffen nedenunder. Depping har her skabt en helt uformel version af kommoden - uden skinner, beslag eller knopper. Udvalget finder Deppings løsning enestående i sin enkelhed og i sin begavede eliminering af overflødige materialer.

Depping skriver selv om sit værk: "Wood Box Experience er en uformel møbeltype, der har evnen til at snige sig ind mange steder til opsamling af kaos, til orden eller fine samlinger…"
Formsproget er tydeligt inspireret af traditionelle skandinaviske opbevaringsskrin, tejner. Men enhver folkloristisk accent er med stor sikkerhed fjernet. Resultatet er et præcist nordisk udtryk – helt uden birkebark.

Den håndværksmæssige side er ligeledes i orden. Alle samlinger er smukt tilpasset hinanden. Brugeren fornemmer, hvordan Depping har ladet træets fysiske muligheder være udslagsgivende for det endelige design. Det er mesterligt reduktionistisk design med stor materialefornemmelse.

Depping har gennem længere tid arbejdet med dampbøjet træ. Dette arbejde bærer nu frugt på fornemmeste vis.

Wood Box Experience præmieres med 25.000